Bu sene ülkemiz ‘Düşünce ve İfade Özgürlüğü’ anlamında çok zor ve olaylı bir yıl geçirdi. Toplatılan kitaplar ve daha da beteri yakılan kütüphaneler ve kitabevleri ile 12 Eylül dönemini aratmadı. Her yıl ödüller ile birlikte yayınlanan ‘Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nun giriş kısmında geçtiğimiz yılı şu şekilde değerlendiriyorlar:
“Türkiye Yayıncılar Birliği olarak yazarların yazma ve yaratma, yayıncıların yayma, halkın bilgi edinme ve okuma özgürlüklerine getirilen her türlü kısıtlamanın kaldırılmasından yanayız. Bu nedenle 1995’ten beri her yıl, düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden yazar ve yayıncılara destek olmak ve kamuoyunun dikkatini çekmek, ekonomik ve siyasi zorluklar altında inatçı bir mücadeleyle varlık sürdüren bağımsız kitabevlerinin emeklerini görünür kılmak amacıyla “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü” veriyoruz.
Ödül törenimiz sırasında önceki dönemde gerçekleşen kitaplar ve yayınları, özgür yayıncılığı hedef alan sansür, soruşturma, yasaklama kararları, davalar ve mahkumiyetler ile fiili baskıları kapsayan Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nu yayınlıyoruz.
Bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, gazetecilik hayatı boyunca defalarca yargılanan, son olarak iki kitabı hakkında yasaklama kararı verilen ve kendisine “terör” soruşturması açılan gazeteci, yazar Hasan Cemal’e, yayınladığı üç değerli kitap yasaklanan Alfa Yayın Grubu’na ve yüzlerce kişi tarafından saldırıya uğrayan, binası yakılan ve küllerinden doğmaya çalışan 32 yıllık Kırşehir Gül Kitabevi’ne, zorlu siyasi ve ekonomik güçlükler karşısında sürdürdükleri mücadele için veriliyor.”
2015 Haziran’dan bugüne kadar, demokratik bir ülkede yaşanmaması gereken olaylar yaşadık daha kötüsü olaylara verilen tepkiler korkunç boyutlara ulaştı. Kimse bir yayınevinin kitabını beğenmek zorunda değil, bir kitabı satın almamak en büyük tepkidir. Yayınevi o kitabı satamayarak zaten bir nevi sizin istediğiniz şeyi yapacaktır AMA mahkeme kararı ile kitap toplatmak, gazetecileri hapse atmak, kitapevi yakmak, yayınevinin kapısına kırmızı boyalar atmak en güzel tabirle, vandalizm ve despotluktur.
‘Yayınlama Özgürlüğü Raporu’ da bu vandalizm ve despotluğun boyutlarına dikkat çekmek için çok çarpıcı veriler içeriyor. Kime yapıldığına umursamadan, sadece yasaklara ve baskılara karşı olan herkesin bu raporu okuması gerektiğini düşünüyoruz.
28 sayfalık rapordan öne çıkan satır başları şu şekilde;
Bolu Valiliği tarafından ‘Okuyorum’ projesi kapsamında lise öğrencilerine dağıtılan Yekta Kopan’ın ‘Aile Çay Bahçesi’ kitabı, ‘cinsel içerikli’ ifadelere yer verildiği iddiasıyla, gene valilik tarafından toplatıldı.
Büyük heyecanla beklenen The Batman filmi için "The Bat and The Cat" adında yepyeni bir…
Rockstar Games , Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition'ın yakında piyasaya sürüleceğini…
The Sandman dizisinden ilk fragmanı yayınlandı. Neil Gaiman’ın popüler çizgi roman serisinden uyarlanan diziye ilk…
Robert Jordan'ın epik fantastik roman serisi Zaman Çarkı (The Wheel of Time) Amazon'un yapımcılığı ile…
Yenilenen grafikleriyle Diablo 2: Resurrected oyunundan muhteşem bir fragman yayınlandı. Ayrıca artık bir çıkış tarihi…
Tarihin en başarılı manga serilerinden Berserk'ün mangakası Kentaro Miura vefat etti.