Kitabı daha önce iki kere okuma şansımız oldu. İlk kez 1980 yılında Baskan Yayınları tarafından “Gümüş Çekirgeler” adıyla yayınlanmıştı, İkinci kere ise İthaki Yayınları’ndan Mars Yıllıkları adıyla yayınlandı. Bu sefer ise son baskısının gözden geçirilmiş çevirisi ve yeni kapağı ile Bilimkurgu Klasikleri dizisi altında yeniden yayınlanıyor.
Kitap, Mars problemini farklı bakış açısından bakmasıyla o dönem ki bilimkurgu çevrelerince “bu neyy be” gözüyle bakılmıştı. Birbirinden bağımsız hikayelerden oluşuyor ve içinde barındırdığı gerçek üstü mizah (ne demekse artık) kitabın anlaşılmasını güçleştirmişti. Kitabı okuyunca ben bunu bir yerden biliyorum, diyorsunuz ve aklınıza Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi geliyor, ona ilham kaynağı olduğunu düşünmeden edemiyorsunuz.
Kitaba başka bir yönden bakacak olursanız da bir insanlık anlatısı hikayesini görebilirsiniz. Coğrafi keşiflerde insanların gittiği yerlerde yerli halk ile yaşadıkları ve aldıkları tepkiler Mars’a giden insanların orada karşılaştıkları ile çok benziyor. Mutlaka okunması gereken bir bilimkurgu eseridir.
Kitabın tanıtım metnine ve konusuna bir göz atalım;
“Bradbury’nin öyküleri ve romanları, edebiyatımızın en nadide parçalarından. Ona sahip olduğumuz için şanslıyız.” –Kim Stanley Robinson
“Bradbury’nin öyküleri öylesine içinize işliyor ki bir daha unutamıyorsunuz.” –Margaret Atwood
Ulusal Kitap Ödülü
Pulitzer Onur Ödülü
Ulusal Sanat Madalyası
“BİZ DÜNYALILAR, BÜYÜK VE GÜZEL ŞEYLERİ YIKMAK KONUSUNDA HÜNERLİYİZDİR.”
Ray Bradbury sadece bilimkurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilimkurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. 1950’de yayımlanan Mars Yıllıkları ise insana dair yazılmış en naif ve en karanlık eserlerden biri.
İnsanlık atom savaşlarının gölgesindeki, sorunlarla boğuşan Dünya’yı terk etmek için Mars’ta koloni kurmaya karar verir. İlk roketler umut dolu kızıl gezegene iniş yaptıklarında yolcular hiç beklemedikleri sorunlarla karşı karşıya kalır. Mars’ta yalnız değillerdir.
Marslılar şekil değiştiren, zihin okuyan, belirli bir gelişmişlik seviyesine erişmiş canlılardır ve gezegene gelen bu istenmeyen ziyaretçiler için orada yeni bir hayat kurmak hiç kolay olmayacaktır. Bradbury’nin yer yer ürkütücü yer yer dramatik anlatımı da burada sahne alır. Irkçılık ve hümanizm gibi fikirler Mars’ta kendine yer bulur. Yazar, âdeta tarihle ve insanlıkla yüzleşir.
Keyifli okumalar!
![]() Türü : Bilimkurgu Orijinal Adı : The Martian Chronicles Yayınevi : İthaki Yayınları Çevirmen : Barış Emre Alkım Çıkış Tarihi : Eylül – 2018 Sayfa Sayısı : 312 Fiyatı : 32 TLSATIN AL |
Yorum Yaz