İnternetin keşfi ve son 15 yıldaki gelişimi, iletişimi ve bilgiye ulaşmayı çok kolay bir hale getirdi. Edebiyatta bu gelişimden çok etkilenen sanat dallarının başında geliyor. Matbaanın bulunuşu kitapların daha kolay üretilmesini ve yayılmasını, sanatın ve bilimin gelişmesini tetikledi ve büyük bir gelişim çağı başladı. İnternet ise ikinci büyük gelişim çağının tetikleyicisi oldu. Kitap ilk kez kağıt ortamı dışına taşındı ve en uzak ülkelerdeki kitaplara dahi ulaşmamız çok daha kolay oldu. Tek bir tık ile fiziksel olarak satın almanın çok maliyetli olacağı kitapları çok ucuza sahip olabiliyoruz. Hatta bazı kitaplara yayıncının ve yazarın onayı ile birlikte ücretsiz sahip olabiliyoruz.
Ülkemizde legal olarak e-kitap dağıtımı yapan birkaç kurum var ama onlarda fiziki kitap ile hemen hemen aynı fiyata satıyorlar. Ücretsiz ve legal olanlara ise rastlamak mümkün değil. İnternette yasa dışı olarak kitapları tarayan ve yayılmasını sağlayan siteler var, lütfen bu sitelerden kitapları indirmeyin. Bu tür yasa dışı siteler yayınevlerine ciddi maddi kayıp yaşatıyorlar ve sonuçta olan gene biz kitap severlere oluyor. Yayınevleri kitap yayınlamıyor ve e-kitaba yatırım yapmıyorlar.
Kurgusanat olarak dünyadaki ücretsiz ve legal kaynaklardan bize göre en iyileri listelemek istedik. Sahip oldukları kitap adeti, kitap çeşidi ve en önemlisi tamamen legal olması kriterlerine göre sıralama yaptık.
10- ReadPrint
ReadPrint: Arşivinde yüz binlerce kitap bulunduran bir ücretsiz bir kütüphane servisidir. Siteye üye olmak tamamen ücretsiz, üye olduktan sonra size sanal bir kütüphane kartı tanımlanıyor ve seçtiğiniz kitabı arşivinize atarak okumaya başlayabiliyorsunuz. Kurgu-kurgu dışı kitap ve yüzlerce çeşit makaleden ulaşan geniş bir arşive sahip.
9- ManyBooks
ManyBooks: İnternetin en iyi ücretsiz e-kitap sağlayıcı sitelerden birisidir. Amazon’un bedava indirilmesine izin verdiği kitaplardan oluşan bir listeyi her gün güncelliyorlar, hiç beklemediğiniz kitaplara bu liste sayesinde ücretsiz sahip olabilirsiniz. Kitaplar kategorilerine göre ayrılmış durumda ve hızlı bir şekilde gezebiliyorsunuz.
8- International Digital Children’s Library
International Digital Children’s Library: Çok geniş bir çocuk kitabı arşivine sahip. Büyük resimli kitaplardan tutun, bol yazılı çocuk klasiklerine kadar her şey var. Bizim için kötü tarafı hemen hemen hepsi ingilizce ama güzel tarafı ise çocuğunuzun yabancı dilini eğlenceli bir yolla geliştirmesine yardımcı olmak istiyorsanız buradaki kitaplar tam size göre.
7- Free Computer Books
Free Computer Books: Sertifikalı derslere-kurslara ait kitaplar, binlerce not ve aklınıza gelebilecek her türden programlama diline ait kitaplara buradan ulaşabilirsiniz. Her yazılımcının elinin altında bulunması gereken bir web sitesi.
6- Librivox
Librivox.org: Sesli kitap severler için bir cennet. Arşşivinde yüz binlerce sesli kitap bulunduruyor. Dünya klasiklerinden, popüler kitaplara kadar pek çok çeşit kitabı bulabiliyorsunuz. Kitapların tamamı ücretsiz, hemen indirip istediğiniz cihazda dinleyebiliyorsunuz. Ama malesef Türkçe kitap yok, ülkemizdeki yayınevleri sesli kitaba gereksiz maliyet olarak bakıyorlar ve sesli kitaba yatırım yapmıyorlar.
5- Sacred Texts
Sacred Texts: internetin en büyük din, mitoloji, halklar ve nadir kitapları bulabileceğiniz bir web sitesi. 1700’lerden kalma el yazmalarından tutun da, 1865 tarihli The Book of Were-Wolves gibi acayip kitapları bulabiliyorsunuz. İşte internet ve dijital kitapların gücü bu. Kitaplar artık asla yok olup gitmeyecek, dijital olarak bir yerlerde mutlaka bulunacak ve bundan iki yüz yıl sonra başka birisi 1865 tarihli bir kitabı evinin rahatlığında okuyabilecek.
4- Wikibooks
Wikibooks: wikipedia’nın kitap versiyonu olacak düşünebilirsiniz. Ders ve eğitim kitabı ağırlıklı olmak üzere yüzlerce çeşit tür kitaba ulaşabiliyorsunuz. Yasal olduğunu kanıtlayabilirseniz siz kitap ekleyebiliyorsunuz.
3- The Online Books Page
The Online Books Page: Pennsylvania üniversitesinin kütüphane arşividir. 2 milyonu aşkın kitap var. Bir kütüphanenin arşivinin tamamının dijital olması inanılmaz bir olay, onlarca dilden binlerce kategorideki kitaba ulaşabiliyorsunuz.
2- Open Library
The Open Library: PDF, ePub, Daisy, DjVu ve ASCII gibi değişik dijital kitap formatlarını bir arada bulabileceğiniz bir web sitesi. Arşivinde 1 milyon’u aşkın kitap bulunduruyor. Bu web sitesinin asıl güzelliği, kitapları fantastik, bilimkurgu, sanat, biyografi şeklinde kategori kategori ayırması, böylece istediğiniz türe daha kolay ulaşabiliyorsunuz.
1- Archive.org (eBooks and Texts)
Ebooks and Text Archives: İnternetin arşivi diyebileceğiniz bir web sitesidir. Ücretsiz bir hesap ile onlarca dildeki 12,5 Milyon kitaba ve yüzlerce kütüphanenin arşivine ulaşabiliyorsunuz. Fiziki olarak görme şansınızın olmayacağı kitaplara ulaşabiliyorsunuz. Akademik kitaplar, popüler romanlar, çocuk kitapları ve aklınıza gelebilecek her türlü yazılı kaynağa ulaşma şansınız var. Her kitap severin bilmesi gereken muazzam bir kaynak.
Yorum Yaz